Zwerfafval

Doorweekt van de regen fietste ik vanmiddag over de Schouwenaarstraat in de richting van de Alkmaarseweg. Op de hoek van de straat stond een zwarte auto, de bestuurder wachtte op het verkeer dat van links over de Alkmaarseweg kwam aanrijden. Even later zou hij rechtsaf slaan, richting de kruising met de Büllerlaan. Maar vlak daarvoor ging het raampje aan de bestuurderszijde open. Tjoep, een leeg blikje met het opschrift “Energy” werd uit de auto gegooid.

Ik fietste naar het blikje toe en raapte het op. De inzittenden van het voertuig zullen dit zeer waarschijnlijk hebben gezien. Ik hoop het maar, misschien zet het ze aan het denken. Even twijfelde ik. Zal ik naar de auto fietsen en ze erop attenderen dat ze iets verloren hebben? Ik vreesde dat die actie niet op prijs zou worden gesteld door de asociale inzittende van de zwarte auto. Om mezelf niet in problemen te brengen, besloot ik niet naar de auto te fietsen. Achteraf bedacht ik me dat ik een foto van het voertuig had moeten maken.

De fotocamera hing om mijn nek. Het zou wel even geduurd hebben voordat ik het toestel gereed had voor gebruik, bovendien was het dan behoorlijk nat geworden, want het regende op dat moment flink. Het blikje heb ik in de prullenbak op de hoek van de Heemskerkerweg gegooid. Afgelopen woensdag was ik te gast bij de Montessorischool, waar wethouder Jaqueline Dorenbos-de Hen samen met schooldirecteur Herke van Beek het startschot gaf voor een actie van de leerlingen om zwerfafval in de omgeving van het schoolgebouw op te ruimen.

De bestuurder van de zwarte auto heeft misschien niet op de Montessorischool gezeten. Maar dat is geen excuus. Ik heb ook niet op die school gezeten. Mijn moeder heeft me, toen ik nog een kind was, geleerd dat je afval niet op straat gooit. Een blikje blijft wel vijftig jaar in de natuur liggen, voordat het is afgebroken. In mijn auto heb ik altijd een plastic zakje hangen. Afval gaat in dat zakje en als het vol is, gooi ik de inhoud ervan in een afvalbak. Het zakje gebruik ik vervolgens opnieuw. Dat zou de bestuurder van de zwarte auto ook moeten doen. En alle andere Beverwijkers ook. Dan is er straks geen zwerfafvalprobleem meer.

img_9254