Gekopieerd

Lang niet alle cd’s in mijn collectie heb ik ooit beluisterd. Zo kan het dus gebeuren dat ik nog regelmatig voor verrassingen kom te staan, wanneer ik een exemplaar uit de kast trek en afspeel. Vorige week was ik een radioprogramma aan het voorbereiden en beluisterde ik wat tracks van David Hasselhoff. Hij werd bekend als Michael Night in de serie Nightrider en scoorde daarna opnieuw als Mitch Buchannon in Baywatch. Intussen startte hij ook een zangcarrière, die in Nederland nauwelijks van de grond kwam. Slechts één keer haalde hij de Nederlandse Top 40, namelijk met “Looking For Freedom” in 1989.

De titelsong van zijn album “Everybody Sunshine” trok mijn aandacht. Het blijkt het officiële thema te zijn geweest van de internationale jeugdspelen in 1993. Bij het beluisteren ervan kreeg ik direct een associatie met een ander liedje. Het gaat om een song van Mike & The Mechanics uit 1991. Exact gekopieerd is het natuurlijk niet, maar het lijkt er wel verdacht veel op. Je zou kunnen zeggen dat ze naast elkaar hebben gelegen. In de song van David Hasselhoff herken ik ook in de verte nog iets van “Una Paloma Blanca”, terwijl ik bij de reacties onder de video ook associaties lees met “Take A Chance On Me” van ABBA en “Jump” van Van Halen. Oordeel zelf…! Hieronder zowel David Hasselhoff als Mike & The Mechanics.